Otok Kaprije

Otok Kaprije pri Šibeniku je idealno pribežališče za vse, ki bi radi svoje počitnice ali oddih preživeli v neokrnjeni naravi, čistem morju, na prostranih plažah, brez hrupa, gneče, nakupovalnih centrov, avtomobilov. Otok nudi veliko možnosti za raziskovanje, pohodništvo, potapljanje, ribolov, lahko se odpravite na ogled mesta Šibenik, narodnega parka Krka, narodnega parka Kornati, sosednjih otokov … Plaže so peščene, prodnate ali skalnate. Na vseh je mogoče najti tudi veliko prostora v senci..

Otok Kaprije

Podnebje

Otok Kaprije ima sredozemsko podnebje s suhimi in vročimi poletji. Letne obsijanosti s soncem je približno 2600 ur, zaradi česar je to območje med najbolj sončnimi deli Sredozemlja. V povprečju je jasen vsak tretji dan. Povprečna letna temperatura zraka je med 15 °C in 20 °C.

Vegetacija

Na otoku najdemo travo in makijo (grmičevje, goščava) z redkimi borovci. Na položnejših delih so manjše obdelovalne površine, na katerih v glavnem uspevajo oljke in vinska trta. Gozdovi, ki so nekdaj prekrivali otok, so bili izsekani v 16. stoletju, ko je bila glavna gospodarska dejavnost domačinov pridobivanje apna. 

Otok Kaprije
Otok Kaprije

Zgodovina

Otok je poseljen od 15. stoletja. Zaradi turških vpadov na celini se je prebivalstvo v 16. stoletju še povečalo. Višek poseljenosti so zabeležili leta 1921, ko je bilo na otoku 710 prebivalcev. Cerkev sv. Petra je bila zgrajena na prelomu 16. in 17. stoletja, razširjena pa leta 1801. Med II. svetovno vojno so otok zasedli fašisti. Njihova baza se je nahajala na sosednjem otoku Kakan v zalivu Tratica, kjer še vedno obstajajo stavbe, bunkerji, opazovalnice ipd. 22. marca 1944 je bila blizu severnega konca otoka 50 m od obale potopljena nemška vojaška ladja Francesca da Rimini. Na globini 55 m zdaj služi kot potapljaška atrakcija. V času domovinske vojne Kaprije niso utrpele škode.

Prometne povezave

Otok Kaprije je povezan s Šibenikom s trajektno linijo in subvencionirano hitro ladjo (brzi brod), ki vozi povprečno dva- do trikrat dnevno. Na otok vozi Jadrolinijski trajekt, ki pelje tudi na Žirje in enkrat na teden na Zlarin. Kljub trajektni povezavi osebni avtomobili na otoku niso dovoljeni zaradi nerazvite infrastrukture. Na otoku so le manjše in ozke ceste. V prihodnosti je predvidena možnost parkiranja in razširitev obstoječih cest.

Otok Kaprije
Otok Kaprije

Infrastruktura

Voda je večstoletna težava Kaprij. Zaradi prepustnosti tal in majhne površine na otoku ni vira površinske vode. Otok tudi ni povezan z regionalnim vodovodnim sistemom Šibensko-kninske županije. Prebivalci vodo pridobivajo z zbiranjem deževnice v hišnih zbiralnikih (vodnjakih), v sušnih obdobjih pa jo dostavljajo z ladjo po morju. Na otoku je tudi lokalni javni vodovodni sistem. V zadnjem času je bil zgrajen nov rezervoar za vodo z zmogljivostjo 50 vagonov (prostornina 500 m³) in lokalno vodovodno omrežje s približno 250 priključki.

Relief

Otok ima približno 20 zalivov. Najbolj znani so:
• Luka sv. Petra (Luka Kaprije) je glavni in največji zaliv na otoku. Tam se nahajajo trajektni pomol in privezi za plovila. Največja globina je 15 m.
• Mala Nozdra je zaliv, ki se nahaja jugovzhodno od naselja Kaprije. Zaliv je nenaseljen, sta pa tam restavracija in privez za jahte. Od Kaprij do Nozdre vodi urejena pešpot.
• Velika Nozdra.
• Gračice (Gačice).
• Remetić.

Koristne povezave

HAK - CESTNINA

Če prestopite mejo v Metliki, vas bo cestnina za osebni avto do Šibenika stala 128 HRK.

JADROLINIJA – TRAJEKT

Odhod iz Šibenika — 19.10, prihod na Žirje — 20.35, nadaljevanje vožnje — 21.00, prihod na Kaprije — 21.25.
Povratek s Kaprij —17.25, prihod v Šibenik — 18.40. Cena vozovnice 23 HRK.

BRZI BROD

Cena vozovnice — 30 HRK.

NARODNI PARKI KRKA – CENIK 2018

Cena vstopnice za odrasle – 200 HRK.

AVTOTRANSPORT ŠIBENIK

Vozni red avtobusa od Šibenika do Lozovca (glavni vhod NP Krka) in nazaj.

Vremenska napoved

(V primeru, da v okencu ni prave lokacije, vpišite “Kaprije, HR”.)

Close Menu